Project

General

Profile

Bug #65241

11.2-release GUI Reporting Disk - Missing / bogus data shown in graph

Added by Damien Myracle almost 2 years ago. Updated over 1 year ago.

Status:
Closed
Priority:
No priority
Assignee:
Damian Szidiropulosz
Category:
GUI (new)
Target version:
Seen in:
Severity:
New
Reason for Closing:
Reason for Blocked:
Needs QA:
Yes
Needs Doc:
Yes
Needs Merging:
Yes
Needs Automation:
No
Support Suite Ticket:
n/a
Hardware Configuration:
ChangeLog Required:
No

Description

While running a FreeNAS ver: 11.2-RELEASE, encounter a missing data / empty graph for one of the HDDs attached to the system.

GUI Path: Main menu -> Reporting -> Disk ... graph mode 'Column'

Reported graph data is bogus giving an impression that there is no IO on this specific drive. Drive is part of the actively used pool. Legacy UI 'Reporting' graphs do reflect actual data showing drive participating in pool and performing as expected.

Please see attached screen-shot.

Please note - in general, performance of the 'Reporting' section of the new UI very slow/sluggish and inconsistent in results relative to the legacy UI.

Please note, the actual size of the elements of the new UI, including 'Reporting' section is so large, it's very difficult to review the graphs in the useful manner. Elements and graphs so oversizes that using browser with a default zoom level of a 100%, user has to stretch the with the the browser window to the full available with on the monitor with 1600x900 resolution.

For a system admins, typically using a smaller console type monitors in the rack, or a laptop, this is very uncomfortable.
Dev team, please consider to resize default size of the UI elements to fit better in the window of the browsers running on a none extra wide types of the monitors.

Client connected to the system for administration:
OS: Debian 9 (Stretch) + Gnome Desktop
Browser01: Mozilla Firefox Ver: 60.4.0esr (64-bit)
Browser02: Chromium Version 71.0.3578.80
Protocol: HTTP
Issue persist regarding of the brand/version of the browser(s) used.

Dev team of the FreeNAS, thank you for your development efforts and hard work of coding. I love your FreeNAS / TrueNAS storage solutions.

Damien Myracle

History

#1 Updated by William Grzybowski almost 2 years ago

  • Category changed from GUI (new) to Middleware
  • Status changed from Unscreened to Blocked
  • Assignee changed from Release Council to William Grzybowski
  • Reason for Blocked set to Waiting for feedback

Can you see the numbers for that disk in legacy UI reporting?

#2 Updated by Damien Myracle almost 2 years ago

William Grzybowski wrote:

Can you see the numbers for that disk in legacy UI reporting?

Hello William, in short - no. Is there is no such disk present on the system when it is accessed via legacy UI.
Please note, in new UI, disk in question labeled as da8, and there is no such physical disk actually connected to the system.

There is total of 7 disk connected:

ada-0 - Disk -SSD with OS

da0 - pool 'A' member
da1 - pool 'A' member
da2 - pool 'A' member
da3 - pool 'A' member

da4 - pool 'B' member
da5 - pool 'B' member
da6 - pool 'B' member
da7 - pool 'B' member.

End of line. No more disk... so it is strange and unexpected that new UI displays a disk labeled 'da8'. That is the disk shown in a new UI with am empty graphs for it's stats/performance and so on.

If you need more info, please don't hesitate to let me know, and I will respond to help to diagnose this is issue.

Thank you for your time and help. Happy new Year ;)

DM

#3 Updated by William Grzybowski almost 2 years ago

  • Category changed from Middleware to GUI (new)
  • Assignee changed from William Grzybowski to Erin Clark

#5 Updated by Damien Myracle over 1 year ago

54931
54939

William Grzybowski wrote:

Can you see the numbers for that disk in legacy UI reporting?

Hello Mr. Grzybowski and Dev-team. I would like to touch base with you on this ticket.
OS version was upgraded to 11.2-U2, and the issue with incorrect reporting of the number of disks connected to the system still persist.

There is an additional disk shown in the 'REPORTING'->'DISK'->'DEVICES' list in new UI, that dose not actually exist.
An empty graph is shown and the old/legacy UI dose not have that device present in it's reporting statistics.

Please note - in the new UI, running 11.2-U2, when accessing:
'Reporting'->'Disks' - there is an extra disk shown 'da8' and it is incorrect. This device dose not physically exist;

while accessing:
'Storage'->'Disks' - the correct, actual number disks is shown, there is no 'da8' device on the list.

Please, let me know if you need more information to diagnose this issue.
Please see screen-shots attached after migrating to 11.2-U2 version.

Thank you for your time and your development efforts.

Damien Myracle

#6 Updated by Damien Myracle over 1 year ago

  • Seen in changed from 11.2-RELEASE to 11.2-U2

#7 Updated by Damien Myracle over 1 year ago

William Grzybowski wrote:

Can you see the numbers for that disk in legacy UI reporting?

Hi guys, just want to touch-base on a status:'blocked' of this ticket... is there any additional information needed to continue on this ticket? Please let me know.
Thank you.

Damien Myracle

#8 Updated by Erin Clark over 1 year ago

  • Status changed from Blocked to Unscreened
  • Reason for Blocked deleted (Waiting for feedback)

Could you possibly try the following on your system from the cli?

midclt call disk.query

And then post the info into the ticket.

#9 Updated by Erin Clark over 1 year ago

  • Assignee changed from Erin Clark to Damian Szidiropulosz

#11 Updated by Damien Myracle over 1 year ago

58773

Erin Clark wrote:

Could you possibly try the following on your system from the cli?

[...]

And then post the info into the ticket.

Hello Erin, here's the std out of this command:

root@nas01:~ # midclt call disk.query
[{"identifier": "{serial_lunid}114340300185_5001b445aacb8199", "name": "ada0", "subsystem": "ada", "number": 0, "serial": "114340300185", "size": "16013942784", "multipath_name": "", "multipath_member": "", "description": "os-ssd", "transfermode": "Auto", "hddstandby": "ALWAYS ON", "advpowermgmt": "DISABLED", "acousticlevel": "DISABLED", "togglesmart": true, "smartoptions": "", "expiretime": null, "enclosure_slot": null, "passwd": ""}, {"identifier": "{serial_lunid}WX21AC2F7988_50014ee658662a27", "name": "da0", "subsystem": "da", "number": 0, "serial": "WX21AC2F7988", "size": "750156374016", "multipath_name": "", "multipath_member": "", "description": "slot-5", "transfermode": "Auto", "hddstandby": "ALWAYS ON", "advpowermgmt": "DISABLED", "acousticlevel": "DISABLED", "togglesmart": true, "smartoptions": "", "expiretime": null, "enclosure_slot": null, "passwd": ""}, {"identifier": "{serial_lunid}13BDS7SPS_5000039485c03de8", "name": "da1", "subsystem": "da", "number": 1, "serial": "13BDS7SPS", "size": "750156374016", "multipath_name": "", "multipath_member": "", "description": "slot-6", "transfermode": "Auto", "hddstandby": "ALWAYS ON", "advpowermgmt": "DISABLED", "acousticlevel": "DISABLED", "togglesmart": true, "smartoptions": "", "expiretime": null, "enclosure_slot": null, "passwd": ""}, {"identifier": "{serial_lunid}Y1RECLVIT_50000393a398c40f", "name": "da2", "subsystem": "da", "number": 2, "serial": "Y1RECLVIT", "size": "750156374016", "multipath_name": "", "multipath_member": "", "description": "slot-7", "transfermode": "Auto", "hddstandby": "ALWAYS ON", "advpowermgmt": "DISABLED", "acousticlevel": "DISABLED", "togglesmart": true, "smartoptions": "", "expiretime": null, "enclosure_slot": null, "passwd": ""}, {"identifier": "{serial_lunid}JA13001HG3DD7A_5000cca6c4c18ba4", "name": "da3", "subsystem": "da", "number": 3, "serial": "JA13001HG3DD7A", "size": "750156374016", "multipath_name": "", "multipath_member": "", "description": "slot-8", "transfermode": "Auto", "hddstandby": "ALWAYS ON", "advpowermgmt": "DISABLED", "acousticlevel": "DISABLED", "togglesmart": true, "smartoptions": "", "expiretime": null, "enclosure_slot": null, "passwd": ""}, {"identifier": "{serial_lunid}Z5APTVZUT_50000396b1c03a62", "name": "da4", "subsystem": "da", "number": 4, "serial": "Z5APTVZUT", "size": "1000204886016", "multipath_name": "", "multipath_member": "", "description": "slot-1", "transfermode": "Auto", "hddstandby": "ALWAYS ON", "advpowermgmt": "DISABLED", "acousticlevel": "DISABLED", "togglesmart": true, "smartoptions": "", "expiretime": null, "enclosure_slot": null, "passwd": ""}, {"identifier": "{serial_lunid}24H4P2K3T_5000039552305f85", "name": "da5", "subsystem": "da", "number": 5, "serial": "24H4P2K3T", "size": "1000204886016", "multipath_name": "", "multipath_member": "", "description": "slot-3", "transfermode": "Auto", "hddstandby": "ALWAYS ON", "advpowermgmt": "DISABLED", "acousticlevel": "DISABLED", "togglesmart": true, "smartoptions": "", "expiretime": null, "enclosure_slot": null, "passwd": ""}, {"identifier": "{serial_lunid}JD1092DP0KL72V_5000cca82dc7febc", "name": "da6", "subsystem": "da", "number": 6, "serial": "JD1092DP0KL72V", "size": "1000204886016", "multipath_name": "", "multipath_member": "", "description": "slot-4", "transfermode": "Auto", "hddstandby": "ALWAYS ON", "advpowermgmt": "DISABLED", "acousticlevel": "DISABLED", "togglesmart": true, "smartoptions": "", "expiretime": null, "enclosure_slot": null, "passwd": ""}, {"identifier": "{serial_lunid}JR1004BNKLZ64M_5000cca8e6f2e68d", "name": "da7", "subsystem": "da", "number": 7, "serial": "JR1004BNKLZ64M", "size": "1000204886016", "multipath_name": "", "multipath_member": "", "description": "slot-2", "transfermode": "Auto", "hddstandby": "ALWAYS ON", "advpowermgmt": "DISABLED", "acousticlevel": "DISABLED", "togglesmart": true, "smartoptions": "", "expiretime": null, "enclosure_slot": null, "passwd": ""}]
root@nas01:~ #

Also, please note, there is second disk now shown in the list: Reporting -> Disk -> Devoices
In the 'unfolded' menu, there is yet new drive listed, bringing a total count of drives to 11, while in reality, there is 8 drives used for storage + 1 drive for OS = total 9 physical drives connected to the system and not 11 as it is reported in UI.

Please see screen-shot attached.

Please what else can I do to help to diagnose this issues.

Thank you.

Damien Myracle

#12 Avatar?id=14398&size=24x24 Updated by Kris Moore over 1 year ago

  • Status changed from Unscreened to Closed

Also available in: Atom PDF